onsdag 13 januari 2010

Varför använda ekologiska produkter?

Jag skulle vilja be dig att lära dig mer om hus skadliga syntetiska produkter kan vara, för med den information jag har sa skulle jag bara vilja kasta ut allt du har i ditt badrumsskåp!

Nog vet vi att rökning bidrar till cancer men vad är det som gör att alla andra får det? Upp till 50% av dödsfallen i utvecklingslanderna idag beror på cancer.

De flesta av oss applicerar ca 200 olika syntetiska ämnen på vår kropp varje dag i form av krämer, smink och hårvard. Många av dessa ämnen ar skadliga i större mängder och är bevisade som cancerframkallande ämnen. Vår kropp ar gjord för att rena sig själv men den mängd gifter som vi får i oss dagligen från produkter vi applicerar, maten vi äter och genom luften vi andas är mer än vad kroppen klarar av. Detta resulterar i att gifterna ackumuleras i kroppen och det är något vi inte märker på en gång men på en 10-20 år så kan symptom utvecklas och då är det redan for sent. En svensk studie har kommit fram till att deodoranter kan var en stor orsak till bröstcancer p.g.a att de innehåller paraber. Parabener ar ett billigt konserveringsamne som används i många skönhetsprodukter idag. Studien undersokte cancercellerna hos 20 kvinnor och man hittade parabener i 19 av de 20. Man tror att det har att göra med parabeners formåga att imitera det kvinnliga konshormonet österogen.


Problemet for många som byter till ekologiska produkter ar för det första priset. Det ar dyrare att tillverka ekologiskt p.g.a att ingredienserna odlas pa ett mer traditionellt sätt och det tar längre tid eftersom man inte anvander kemikalier for att skynda på tillväxt och for att döda skadedjur. Sedan är förpackningarna dyrare att tillverka eftersom de inte får innehålla skadliga amnen som kan läka in i produkten vilket ofta händer med billigare produkter.

Sedan så är det skillnad på produkterna. Om man är van med de vanliga syntetiska produkterna så kan man i början känna en skillnad i hur produkten agerar pa kroppen. T.e.x en deodorant kanske inte kan hålla dig doftfri i 24 timmar och en stylingprodukt för håret kanske inte får håret att kännas lika mjukt och glansigt eftersom den inte innehåller plaster och silikoner. De syntetiska produkterna skapar en illusion av perfektion som vi gillar. När vi övergår till ekologiskt så kommer flagorna fram och det är många som inte kan acceptera det. Är det inte bättre att se flagorna sa vi kan korrigera dem? Om håret är skadat sa kanske vi kan gå och klippa det för att få tillbaka den där mjuka känslan, om deodoranten inte håller i 24 timmar så kanske vi bara kan tvätta oss snabbt i handfatet pa eftermiddagen och sedan applicera mer deodorant?

Är det inte ett lågt pris att betala för att bevara hälsan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar