måndag 11 januari 2010

Hur göra en frisersalong mer miljövänlig?

Hur kan ja göra min frisersalong mer miljövänlig?

Frisersalonger är små ekologiska mini katastrofer om du tänker på all el som går åt till tvättmaskiner, hårtorkar och climazoner, färg och produkter är ett annat problem och alla miljontals litrar vatten som används varje dag när vi gör våra kunder fina är skamligt. Men det finns sätt att bli mer miljövänlig och samtidigt öka vinsten för din hårsalong.

Ekologiskt och miljövänligt ligger ju väldigt i tiden just nu och detta är en trend som inte bara är en trend utan också något som har ett väldigt viktigt budskap.

Här följer en list på några små förandringar som du kan införa på din salong för att göra den mer miljövänlig och se fantastisk ut. Tänk bara på vilket gott samvete du kommer att ha när du vet att du hjäper moder jord.

Vatten

Vatten är en viktigt komponent i en hårsalong och används allt som oftast vid nästan varje kundbehandling. Detta kommer trologtvis inte att förändras inom den snaraste framtiden men några små saker som du kan tänka på för att minska på vatten användandet är att.

Installera vattensnåla duschmunstycken i schamponeringen.
Köpa en vatten och el snål tvättmaskin och toalett

Dessa små förändringar kan spara dig tusentals litrar vatten varje år och därmed sparar du också på elen för uppvärmning av vattnet. Sedan kan man ju också fundera om man måste tvätta håret på varje kund, speciellt killar vill ju gärna tvätta håret efteråt när de kommer hem.

Kemikalier

Kemiskt avfall är ett annat väldigt relevant problem inom hårindustrin och om du tänker på all färg och andra produkter som skäljs ned i avloppet varje dag så känner du dig nog inte så lycklig. Att använda produkter på salongen med färre kemikalier kan minska din salongs miljöpåverkan drastiskt och är dessutom hälsosammare för kunderna.


Ekologisk och naturlig hårvård och skonsammare ammoniak fri hårfärg och kemiska behandlingar är en god start.

En annan liten sak som vi kallar 'rädda delfinerna hinken' är att ha en liten hink till hands innan färgskålar och andra kemiska behandlingar och penslar tvättas och skrapa ned resterna i hinken. Detta kan sedan kastas i soporna istället för att sköljas ned i avloppet och dessutom ser ni snabbt hur mycket färg som slösas bort! Vi hade i en månads tid ett litet projekt där vi kollade hur mycket färg vi kastade bort varje dag och det slutade med att vi räknade ut att vi förlorade ungefär 20'000 per år!



Elektricitet

Hårsalonger använder mycket el vilket du nog vet från din senaste räkning.Tänk på att köpa energi effektiva maskiner och kanske skippa att använda climazoner och ta en klippning i verkningstiden istället. Ni kan också uppmuntra kunderna att det är ok att lämna salongen med vått hår om de inte vill ha det stylat. Jag har många kunder, speciellt på vintern som bara ska sätta på sig mössan innan de går ut is det snöiga vädret och på sommaren åker cykelhjälmen på eller så ska de direkt till gymmet eftersåt.

Många delar av en behandling kan man dela upp rent prismässigt vilket kan gynna båda parter. Den som vill ha den lyxiga upplevelsen med hårbottensmassage och en snygg föning får betala mer än hon som bara vill klippa topparna och tvättade håret själv hemma samma morgon.

Belysningen är en annan sak att spara pengar och energi på om ni köper lågenergilampor.

Detta är bara början, använd fantasin och fundera över hur du kan göra din salong mer miljövänlig. Det gynnar både kunder och salong och vår planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar