måndag 14 december 2009

Parabener i skönhetsprodukter

Skadliga parabener i hud och hårvård, smink och skönhetsvård. Följande kemikalier i skönhetsprodukter är parabener och det är dessa namn du INTE vill se på innehållsförteckningen.

1) Ethylparaben
2) Propylparaben
3) Methylparaben
4) Butylparaben
5) Benzylparaben 

Varför används parabener i skönhetsprodukter?
 

Parabener används som konserveringsmedel för att hämma bakterietillväxt och förlänga livstiden på produkter. Parabener används i stor utsträckning trots att de ofta orsakar allergiska reaktioner och hudutslag. Parabener är gifitiga i högre doser och har sammankopplats med cancer som en potentiell cancerogen.

Parabener är billiga syntetiska ingredienser och detta är huvudorsaken till att de fortfarande används. Ekologiska produkter är dyrare på grund av att ingredienserna är renare och tillverkningsprocessen längre.En produkt som innehåller parabener är giftig om den sväljs eller inhaleras och kan orsaka irritation på hud, i ögon och i luftvägar.

Vilka produkter innehåller parabenr?


Parabener kan hittas i  shampo, hudvårdsprodukter, raklödder och tandkräm bland annat.

Kan parabener orsaka cancer?

Forskning tyder på att parabener är en carcinogen och en studie som gjorts i samband med bröstcancer har hittat parabener i bröstcancerceller. Man tror att parabener och andra syntetiska kemikalier i skönhetsprodukter och deodoranter kan tränga sig in i bröstvävnaden och bidra till bröstcancer genom sin förmåga att imitera det kvinnliga könshormonet österogen.

Hur kan jag undvika parabener?

Det enklaste sättet att undvika parabener är att alltid använda certifierat ekologiska produkter eftersom de inte får innehålla parabener.

Om du väljer att konsumera icke ekologiska produkter se till att läsa på innehallsförteckningen och se till att ordet methyl, ethyl, propyl, butyl och benzyl följt av paraben inte finns med.

Vad kan man ersätta parabener med?

 En del växt och eteriska oljor, växtextrakt och vitaminer kan hämma bakterietillväxt och fungera som ett konserveringsmedel och kan ersätta parabener i skönhetsprodukter. Dock är de dyrare vilket är anledningen till att du kan få betala mer för en parabenfri produkt.

Se om dig själv, din kropp och hälsa och använd naturliga produkter. Vi har bara en kropp som ska bära oss genom livet så ta hand om den.



Källa.
Dangerous Beauty av Toni Brown and Peter Dingle
Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar